Conferència de l’escriptora valenciana Gemma Pascual
Aquest dimarts dia 22 de febrer, a les 9.00 hores ens ha visitat l’escriptora Gemma Pascual on ens ha parlat de la seua trajectòria literària i ha contestat totes aquelles preguntes que sempre hem volgut fer a un/a escriptor/a.
BIOGRAFIA
Va nàixer a Almoines (la Safor) l’any 1967. A sis anys es va traslladar a viure a Gandia, on va estudiar a les Escolàpies. A catorze va tornar a canviar de ciutat; aquesta vegada és la capital, València, l’elegida pels seus pares. Allà va cursar els estudis de tècnic superior en Administració d’Empreses a l’Escola d’Artesans. Tot i que s’estimava més ser periodista, finalment es decideix pel món de la programació, i així és com es fa analista de sistemes a l’empresa IBM.
És una dona compromesa que estima la seua terra i la seua gent. Un dia va decidir canviar de vida donant un nou ús a l’ordinador; en comptes de programaris i comptabilitat, que és el que hi feia fins aleshores, el va utilitzar per a inventar-se històries. Històries fetes especialment per als joves, que són la gent que li agrada més; històries que, a més a més d’entretenir-los, els fan reflexionar sobre algun tema polític, social, cultural o d’actualitat. Sense donar cap missatge moralitzant. Històries que fan que els adolescents raonen, una cosa molt important en els temps que corren. Però, al mateix temps, oferint-los una literatura de qualitat que interesse a totes les edats.
Novel·les recomanables per a joves inquiets, tant pel contingut pedagògic com per la manera en què estan escrites, ja que dibuixen uns personatges pròxims, amb els mateixos problemes quotidians que té l’alumnat. A més a més, el ritme trepidant de què és dotada l’acció dóna frescor al text i fa que el lector o la lectora s’hi puga enganxar des de la primera pàgina.
Gemma Pasqual i Escrivà ha col·laborat en diferents revistes especialitzades en literatura, com ara la revista CLIJ-Cuadernos de Literatura Infantil i Juvenil, la revista Marxa Popular Fallera, la revista Literatures, la revista Caràcters i ha format part del consell de redacció de L’escletxa.
A més a més, és vocal de la Junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, vocal de la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes, vocal del Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes, membre del PEN català i patrona de la Fundació Reeixida
Cal destacar la seua faceta de conferenciant en diversos centres culturals, amb col·loquis sobre diferents personatges del món de la cultura, com, per exemple, Maria Mercè Marçal, Joan Fuster o Pau Casals. D’altra banda, l’autora té una llarga trajectòria en animació lectora en instituts i escoles de tot el país. A més a més, no solament ha treballat amb alumnes sinó també amb mestres; com, per exemple, el curs de formació del professorat que va impartir al Museu de Belles Arts de València Sant Pius V, amb el títol «Desenvolupament de la creativitat plàstica a través de l’escriptura de textos».